Nieuws uit Sportakkoord Lingewaard

Sport

Tussenstand Sportakkoord (dec 2022)

In de doorontwikkeling van het Lingewaards Sportakkoord zijn de afgelopen weken gesprekken geweest met diverse actoren uit het onderwijs en de zorg. De samenwerking met het preventie-akkoord is aangehaald en in de uitvoering is er de wens om een gezamenlijke aanpak voor beweging te creëren. Ook is er gesproken met vertegenwoordigers van Goede Doelen Stichtingen. De ambities op het vlak van gezondheid en beweging komen overeen en mogelijk dat ze ook financieel kunnen bijdragen bij actieplannen.

Met de sportcoaches is een eerste bespreking geweest over de contouren van het nieuwe akkoord. Begin 2023 wordt dit verhaal met deze belangrijke groep voor het behalen van resultaten vervolgd. De verschillende werkgroepen voortkomend uit het Sportakkoord worden namelijk door de sportcoaches aangestuurd.

Misschien iets voor jou om bij een werkgroep aan te sluiten?

Op het platform https://www.lingewaardinbeweging.nl wordt regelmatig de voortgang gedeeld.

We zijn te bereiken via info@lingewaardsport.nl.

Sport

Column Andre Cats Veilig sportklimaat

Een half jaar werk ik nu als directeur topsport bij NOC*NSF. In de vele kennismakingsgesprekken komt steevast het woord integriteit voor. Het raakt altijd aan emotie. Ook bij mij. Als ex-zwemcoach vraag ik me regelmatig af: heb ik misschien ook ooit een grens overschreden? En áls dat zo is, durft diegene dan – alsnog – te zeggen: "André, dat was destijds voor mij een onprettig gesprek"? En heb ik collega’s wel voldoende gewezen op hun gedrag, als ik vond dat dat niet binnen de grenzen bleef?

Mijn emotie geldt ook de terugkerende publicaties over de negatieve ervaringen in de verschillende takken van sport. Het is verdrietig dat veel mensen niet eerder of op een andere manier hun hart hebben durven luchten. Het is zonde dat ongewenst gedrag van mensen niet meteen bespreekbaar gemaakt is. Het is óók verdrietig dat soms publiekelijk persoonlijke rekeningen vereffend worden. Want laten we eerlijk zijn: niets menselijks is ook ons – sporters en coaches – vreemd. Het gebeurt in de Tweede Kamer, in de zorg, in de wetenschap, en ja, ook bij ons.

De samenleving is sterk in beweging als het gaat om grenzen met betrekking tot persoonlijke omgangsvormen. Vooral als er sprake is van machtsverhoudingen. Dat hebben we te accepteren. Sterker: dat moeten we omarmen. Immers, een gevoel van onveiligheid hoort niet thuis in organisaties en ook niet in de topsport. Topsport gaat om persoonlijke groei, het verleggen van sportieve grenzen en resultaten boeken. Zonder ethische grenzen te overschrijden en op basis van fatsoenlijke omgangsvormen.

Waar het zwart-wit is, weet iedereen waar de grens ligt. In het grijze gebied is dat lastig. Daar hebben coach en sporter elkaar nodig om duidelijkheid te scheppen, met respect als uitgangspunt.

Ik vind dat stevige discussies, met excelleren als doel, onlosmakelijk bij topsport horen. We kunnen niet altijd dikke vrienden zijn, en van zoete broodjes bakken wordt niemand beter. Als je wilt excelleren dan moeten ook de lastigste onderwerpen besproken kunnen worden. Die discussies dienen wel binnen wederzijds afgesproken grenzen plaats te vinden. Confrontatie: ja. Gevoel van onveiligheid: nee. Dit geldt voor contact tussen coach en sporter, maar ook voor sporters onderling.

Ga het gesprek aan, zoek steun, spar met experts; doe iets met opgevangen signalen in je organisatie! (André Cats, technisch directeur NOC*NSF)

In elke topsportsetting zullen we daarom constant de dialoog met elkaar hebben om te checken of we nog binnen die grenzen opereren. Ik constateer dat we dit al veel meer doen dan aan het begin van mijn eigen coachloopbaan. In veel topsportprogramma’s zijn er al afspraken over gemaakt en instrumentaria in gebruik genomen. Het bepalen en aangeven van grenzen krijgt veel meer aandacht bij het opleiden en begeleiden van talentvolle sporters, in bijvoorbeeld de TeamNL centra. Dat is een positieve ontwikkeling. We zijn op de goede weg.

Aanbevelingen, richtlijnen en opleidingsmodules zijn belangrijke bouwstenen. Daarnaast is simpelweg concreet beleid nodig om een verantwoord (top)sportklimaat vanzelfsprekend te maken. Kwaliteitscriteria, harde afspraken, investeringsvoorwaarden. We werken daar met de bonden hard aan; volgende maand komen we met een tussenstand over de stappen die al gezet zijn en die nog zullen volgen.

Maar hier en nu doe ik allereerst een persoonlijk appèl op al die mensen in de topsport die zich betrokken voelen bij dit thema. De coach die zich bij voorbaat beschuldigd voelt en verlamd raakt doordat hij of zij niet meer durft te vertrouwen op het eigen kompas. De sporter die zich realiseert dat een situatie echt niet in orde is (of was), de bondsdirecteur of werkgever die signalen te laat herkende.

Doe er iets mee. Ga het gesprek aan, met de betrokkene of een collega, zoek steun, spar met experts, stap naar de vertrouwenscontactpersoon in je organisatie of bel het Centrum Veilige Sport, doe – alsnog - iets met opgevangen signalen in je organisatie.

Het gaat om de toekomst van onze topsport. Dat is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het vraagt van iedereen leiderschap. En het vraagt om kwetsbaar durven zijn, reflecteren op eigen gedrag en op eerdere gesprekken. Er staat voor ons allemaal teveel op het spel. Het beroepsperspectief voor een nieuwe generatie coaches, een optimaal topsportklimaat voor sporters om te excelleren en onze collectieve trots op de Nederlandse topsport en TeamNL.

bron: https://nocnsf.nl/column-andre-cats-grenzen

Gezondheid

Reanimatiecursus

Reanimatiecursus

Samen met Stichting Kloppend Hart Lingewaard/Overbetuwe gaan we opnieuw proberen om de veiligheid op en rond de accommodaties te vergroten door zoveel mogelijk mensen bij verenigingen op te leiden met een reanimatiecursus. Zorg ervoor dat er rond jouw vereniging/sportcomplex de veiligheid gewaarborgd blijft en dat zoveel mogelijk vrijwilligers de cursus gaan volgen.

Je kan je inschrijven op de volgende cursussen:

 • 6.10.2022: Gendt
 • 03.11.2022: Bemmel
 • 29.11.2022: Heteren
 • 12.12.2022: Huissen

Let op VOL=VOL!

Via onderstaande link kan iedereen zich persoonlijk aanmelden voor de cursus, dit i.v.m. de AVG. Groepsinschrijvingen zijn helaas niet mogelijk.

https://www.kloppendhartvoorlingewaard.nl/reanimatiecursus/

 Korting

Als je je inschrijft gebruik dan deze code: LINGEWAARD 2022 (let op hoofdletter gevoelig!)

Gebruik deze code bij "Cadeaubon- of kortingsbon- code" bij het invullen van je gegevens, deze staat bovenaan de pagina.

Als je tijdens het inschrijven de code niet gebruikt vervalt de mogelijkheid tot korting. Het is niet mogelijk om geld dat betaald is terug te storen.

Sport

European Company Sport Games 2022

Van 22 t/m 26 juni 2022 is de gemeente Arnhem gastheer van de European Company Sport Games. Kom zelf sporten op, een van de meest innoverende sportcomplexen ter wereld: Nationaal Olympisch Trainingscentrum Papendal. Geniet na het sporten in de prachtige landschappen van de Veluwe en de Achterhoek van de provincie Gelderland en ontdek de steden Apeldoorn, Arnhem, Ede en Nijmegen. Excelleer op het Nationaal Olympisch Trainingscentrum Papendal en relax in het mooiste natuurgebied van Nederland! 

TIEN REDENEN WAAROM JIJ EN JE COLLEGA’S ERBIJ MOETEN ZIJN IN 2021!

1. Excelleer op het Nationaal Olympisch Trainingscentrum Papendal en relax in het meest prachtige natuurgebied van Nederland.

2. Dé kans om te sporten op het Nationaal Olympisch Trainingscentrum Papendal, de thuisbasis van de Nederlandse topsport. Dé plek om het beste uit jezelf te halen en te genieten van alle sporten om je heen.

3. Naast het sporten op een unieke locatie kun je helemaal tot rust komen in het mooiste natuurgebied van Nederland: de Veluwe. Al fietsend kun je de Big Five ontdekken!

4. Bezoek de leukste hotspots in de steden Arnhem, Apeldoorn, Ede en Nijmegen en geniet op gezellige terrassen in Hanzesteden als Zutphen of Elburg. Fiets en wandel door het prachtige coulisselandschap in de Achterhoek.

5. De provincie Gelderland is de thuisbasis van maar liefst 114 musea! . Door te trainen voor #Arnhem2022 merk je dat regelmatig sporten een belangrijke bijdrage levert aan ontspanning, werkprestaties, werkplezier en veerkracht.

6. Door te trainen voor #Arnhem2022 merk je dat regelmatig sporten een belangrijke bijdrage levert aan ontspanning, werkprestaties, werkplezier en veerkracht

7. Er staan maar liefst 25 sporten op het programma, zowel teamsporten als individuele sporten. Dus wil je een pr lopen op de 10 kilometer of met je favoriete collega het winnende beachvolleybal team worden? Het kan allemaal, je mag aan drie onderdelen mee doen.

8. De European Company Sport Games zijn het ultieme teambuildingevent. Niet alleen gedurende de vier dagen tijdens het evenement, maar ook in de voorbereiding. Samen werk je naar 1 doel: shinen in Arnhem2022!

9. Er is een officiële openings- en sluitingsceremonie, geheel volgens protocol mét een landenparade.

10. Eén groot oranje sportfeest in de zomer van 2022.

(bron: https://ecsgarnhem2022.com/nl/)

Sport

Yoast United samen met de sportcoaches

Yoast United gaat samenwerking aan met Lingewaardse sportcoaches

De sportcoaches van Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) zijn officieel partner van Yoast United. Met het aansluiten van de sportcoaches bij de basketballclub worden de handen ineengeslagen om van gemeente Lingewaard een sportievere en gezondere regio te maken.

 Thijs Sloot, sportcoach, over de samenwerking: ‘’We zijn er als sportcoaches en gemeente trots op dat er op zo’n hoog niveau wordt gesport in de regio. Zowel bij de dames, heren als de jeugd, spelen teams op het hoogste niveau. Topsport is niet alleen leuk om naar te kijken, we kunnen het heel goed gebruiken om anderen te inspireren en activeren. En dat is precies wat we samen gaan doen.

De samenwerking met een basketballclub in de regio is overigens niet geheel nieuw. Vanuit Batouwe Basketball is er al grote betrokkenheid. Zo kunnen kinderen doormiddel van het ‘Kidsclub’ initiatief gratis sporten en op een laagdrempelige manier kennismaken met basketball. Daarnaast zijn ze ook betrokken bij het platform lingewaardinbeweging.nl.’’

 Sigo Jorissen, commercie Yoast United: ‘’Dat Yoast United meer is dan basketball, willen we op diverse manieren uitdragen. We hebben namelijk het mooiste middel in handen om te verbinden: sport. Een voorbeeld daarvan is de huidige samenwerking met maatschappelijk partner Energy4All, waar we ons inzetten voor kinderen met een stofwisselingsziekte. Ook met dit nieuwe partnership willen we impact creëren. Hoe we dat gaan doen? We zullen actief ons gezicht laten zien in de regio, doormiddel van clinics op scholen, maar ook als ambassadeur van een aantal sportieve en maatschappelijke initiatieven. Daarnaast nodigen we gericht verschillende doelgroepen uit in de Kooi, om kennis te maken met de sport en ze een onvergetelijke sportbeleving te bezorgen.’’

 Foto gemaakt door Hennie van Diest 

Sport

Max Vitaal activiteitengids (update)

Speciaal voor alle ‘senioren’ inwoners van Lingewaard! Een activiteitengids voor alle ‘senioren’ inwoners van Lingewaard met daarin een uitgebreid aanbod van wat er op beweeggebied te doen is. Zeer laagdrempelig kunnen senioren kennismaken met uiteenlopende activiteiten. 

Wandelen, voetballen, yoga etc. Dankzij het boekje van Max Vitaal kan deze doelgroep uit Lingewaard dit jaar vrijblijvend ontdekken welke beweegactiviteit bij ze past. Of u leert uw creatieve talenten samen met andere leeftijdsgenoten kennen. Een proefles bijwonen kan door vrijblijvend contact op te nemen met de deelnemende aanbieder.

“Max Vitaal heeft alle mogelijke activiteiten binnen de gemeente in een boekje gebundeld, waardoor u niet zelf op zoek hoeft te gaan naar de legio mogelijkheden. U zal verrast worden door de aangeboden keuzes!

Het boekje is gratis te krijgen op diverse locaties in de gemeente:

·      Bemmel - de Minkhof (Molenwij 57)

·      Angeren - Dorpshuis (Emmastraat 23)

·      Doornenburg - Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3)

·      Gendt - Participatiepunt / Leemhof (Dorpstraat 1)

·      Huissen - Participatiepunt / Zilverhuus (Wagenweg 12c)

Voor de openingstijden van deze locaties kijk bij "Meer informatie" en klik op "Max Vitaal - Uitgiftepunten (update)".

Max Vitaal is een initiatief vanuit het Lingewaards Sportakkoord in samenwerking met de lokale seniorenstichtingen, sportverenigingen en andere (beweeg) activiteitenaanbieders. Het project maakt het voor senioren mogelijk om meer dan 100 beweeg- en cultuuractiviteiten te ontdekken. Het aanbod uit de gids is het gehele jaar te bezoeken!

Vragen of wil u samen met Sport- & Cultuurcoach Quint van de Ven kijken naar een geschikte sport? neem contact op met: q.vandeven@swlingewaard.nl

Gezondheid

Finale Nationale Diabetes Challenge!

Wandelaars halen de eindstreep met een lokale finale. De Historische Kring Angeren heeft de Lingewaardse deelnemers aan de challenge een inkijkje gegeven in de Angerse geschiedenis met het historisch Ommetje. De 20 weekse challenge komt hiermee ten einde maar is nog niet klaar!

Zaterdag 25 september liepen een dertigtal wandelaars uit Huissen, Angeren en Bemmel de landelijke finale in een lokaal jasje. 5,5 km wandelen langs acht historische punten! Samenkomen met 4000 wandelaars op één plek in Nederland dat kon dit jaar niet dus was er een lokale finale vanuit het Dorpshuis Angeren.   

Vanaf het Dorpshuis langs de Rijndijk tot aan het Gendtse pad en terug. Voor Angerse bekende straten voor andere wandelaars een nieuwe omgeving. De route wordt aangegeven met pijlen en bij de 8 informatieborden krijgt iedere wandelaar via een QR code beeld en of geluid met extra uitleg. Een informatieve onderbreking van de finalewandeling, voor sommige een mooi moment om op adem te komen. Lijkt dit jou ook een leuke wandeling? Het Ommetje kan het hele jaar door gewandeld worden! De startplek is aan de voorkant van het Dorpshuis.  

Alle 31 deelnemers aan de finale haalde de eindstreep, de challengelopers van dit jaar wandelen door en vinden het gezellig als jij mee komt doen!

Vanaf de oude kantine van Jonge Kracht wordt wekelijks gewandeld, wil je meedoen zorg dat je dinsdag iets voor 16.00 uur aan de voorzijde van de oude kantine staat (Bloemstraat 93). Wil je liever op donderdag wandelen? Ook bij het Medisch Centrum Loovelden (Plaza 1, voorzijde van het gebouw) om 16.00 uur ben je van harte welkom! Heb je een vraag neem contact op met Sport- & Cultuurcoach Quint van de Ven, 06-13966536. Er zijn geen kosten aan verbonden en inschrijven is niet nodig.

Voor het vierde jaar op rij hebben Lingewaardse huisartspraktijken deelgenomen aan de Nationale Diabetes Challenge. Een mooie manier om samen in beweging te komen. Wandelen is het beste medicijn tegen diabetes, met die slogan stimuleert de Bas van de Goor foundation het bewegen in Nederland. In Lingewaard deden dit jaar twee huisartspraktijken mee aan de challenge ondersteund door andere lokale professionals. Volgend jaar staat de Nationale Diabetes Challenge in het teken van het WK volleybal dat plaatsvindt in Nederland en Polen. We hopen jou daarbij terug te zien!

Namens Huisartsenpraktijken Bles & Poels, Polseweg, Fysiotherapie M van der Ploeg en de rest van Medisch Centrum Loovelden felicitaties aan de deelnemers van dit jaar voor het behalen van de challenge! 

Gezondheid

Onderzoek valpreventie! In Balans

"Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val"

In 2019 bezochten maar liefst 109 duizend ouderen een spoedeisende hulp vanwege letsel veroorzaakt door een val. “Gelukkig kun je de kans op een val verkleinen”, aldus onderzoeker Maaike van Gameren van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

“Meer bewegen en oefenen kan het evenwicht en de spierkracht van 65-plussers verbeteren.” In Nederland kunnen veel ouderen deelnemen aan het ‘In Balans’ oefenprogramma, maar het is nog onbekend of deze training werkt. Daarom doen de VU,

de Hogeschool van Amsterdam en VeiligheidNL onderzoek naar dit veelgebruikte oefenprogramma.

Vallen is een groot probleem

Meer dan een derde van de thuiswonende volwassenen van 65 jaar of ouder valt minstens één keer per jaar. Een val bij deze groep leidt vaak tot letsel. Dit zijn alarmerende cijfers en geven aan dat vallen en het daarmee gepaarde letsel een groot probleem is. Training door middel van een bewegingsprogramma kan de kans op vallen en letsel verkleinen. Ook kan een bewegingsprogramma zorgen voor meer zelfvertrouwen bij het lopen.

In Balans

In Balans is een groepsprogramma van veertien weken dat momenteel al gebruikt wordt. In Balans is gericht op het verminderen van vallen door bewustwording over risicofactoren te creëren en door het evenwicht en de spierkracht te vergroten. Het programma wordt gegeven door een gecertificeerde fysio- of oefentherapeut. In Balans start met 1 oefensessie per week van ongeveer 2 uur gedurende de eerste 4 weken. De volgende 10 weken wordt er twee maal per week een uur geoefend. Na elke sessie is er tijd om samen koffie te drinken.

Wilt u meer inzicht krijgen in hoe fit u bent?

Voor het onderzoek zijn we op zoek naar deelnemers van 65 jaar of ouder die graag steviger op de benen willen staan. Door kosteloos deel te nemen krijgt u, via verschillende testen, inzicht in uw fitheid. Ook draagt u bij aan meer kennis om de kans op vallen en valletsel te verkleinen bij 65+’ers. Half september zal een eerste groep starten met het onderzoek. De training zal gegeven worden door fysiotherapeut Charlotte Reijnen bij Fysiotherapie Gendt. Bent u geïnteresseerd om mee te doen? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met Maaike van Gameren (uitvoerend onderzoeker), m.van.gameren@vu.nl of 020-5985627.

Let op! Binnenkort in september start een nieuwe ronde in Gendt. Meer weten laat hieronder uw vraag achter.

Sport

Coronamaatregelen vanaf 26 juni 2021

Vanaf zaterdag 26 juni zijn er weer nieuwe versoepelingen voor de sport, hieronder de belangrijkste op een rij:

 • Jongeren t/m 17 jaar mogen binnen en buiten sporten zonder 1,5 meter afstand
 • Vanaf 18 jaar is binnen en buiten gezamenlijk sporten toegestaan. Als het nodig is voor de sport sportbeoefening is 1,5 afstand houden niet verplicht. Hiervoor geldt maximaal 50 deelnemers
 • Kleedkamers en douches mogen weer open. Na het sproteng gelden wel de basisregels, waaronder 1,5 meter afstand houden en drukte vermijden.
 • Amateur wedstijden mogen weer voor alle leeftijden, zowel binnen als buiten
 • Publiek is toegestaan, wel op een vaste plek en 1,5 meter uit elkaar. Zingen, juichen en blaasinstrumenten zijn weer toegestaan
 • Sportkantines mogen weer op reguliere tijden open, hiervoor gelden dezelfde regels als voor de horeca

Veel plezier met het sporten. Houd het verantwoordelijk en blessurevrij met elkaar!

mobiliteit

Coronamaatregelen per 5 juni 2021

We mogen weer verder open in de sport! Teamsporten mogen weer, ook voor volwassen, niks hoeft ons nog tegen te houden om fit de zomer in te gaan.

Hieronder de nieuwe maatregelen:

Sport

 • Volwassenen vanaf 19 jaar mogen met maximaal 50 personen samen sporten, dit is exclusief personeel.
 • Tijdens het sporten hoeven sporters onderling geen 1,5 meter afstand te houden als dit nodig is voor sportbeoefening. Bij voetbal is dit lastig, maar bij biljart en darten goed om de 1,5 meter aan te houden.
 • Jeugd t/m 17 jaar mag weer in competitie verband spelen, dus tegen andere verenigingen spelen
 • Vanaf 18 jaar mogen er weer onderlinge wedstrijden binnen eigen vereniging gespeeld worden, nog geen competitie
 • Bij wedstrijden en trainingen is geen publiek toegestaan

 • Kleedkamers en douches mogen weer gebruikt worden
 • Groepslessen zijn weer toegestaan
 • Per ruimte mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn

 • In openbare binnenruimtes is het verplicht om een mondkapje te dragen, deze hoeft niet op tijdens het sporten. In kleedkamers en kantines is een mondkapje verplicht, bij het douchen en sporten zelf niet
 • Recreatief zwemmen in binnenzwembaden is weer toegestaan. Voor zwembaden geldt maximaal 1 persoon per 10 m² mag zwemmen. Zonder maximum van 50 personen, het zwembad is dan een doorstroomlocatie.

Sportkantines

 • Sportkantines mogen weer open van 6.00 uur t/m 22.00 uur, er gelden dezelfde regels als voor de horeca
 • Reserveren, registratie en gezondheidscheck zijn verplicht, er mag voor maximaal 4 personen tegelijk worden gereserveerd. Dit is met uitzondering van kinderen t/m 17 jaar en personen uit hetzelfde huishouden

Als er vragen zijn stel ze gerust!

Zoom