European Company Sport Games Arnhem

Van 22 t/m 26 juni 2022 vindt het grootste Europese meerdaagse evenement voor bedrijfssport plaats in Gelderland. Tijdens de European Company Sport Games (ECSG) komen meer dan 5000 sporters van deelnemende bedrijven uit heel Europa samen. In deze 5 dagen wordt er in een unieke setting op sportieve manier met elkaar gestreden in circa 23 verschillende sportdisciplines.

Sportcentrum Papendal wordt het epicentrum van de European Company Sport Games. Hier worden verschillende sporten beoefend, wordt er gezamenlijk gedineerd en vinden de verschillende ceremonies plaats. Naast Papendal staan er nog andere Gelresteden centraal tijdens het evenement. In Arnhem, Apeldoorn, Nijmegen, Ede en in de regio Achterhoek worden de overige sporten beoefend door de deelnemers van de Games.

De oorsprong van de ECSG ligt in Nederland. In 1977 vonden de Games voor het eerst plaats in Eindhoven door een initiatief van Philips. Sport was voor Philips destijds een belangrijk middel om werknemers die uit heel Nederland kwamen te verbinden en gezond te houden. Sindsdien wordt het evenement elke 2 jaar georganiseerd. Met geslaagde edities in o.a. Hamburg, Gent en in 2019 in Salzburg, waarna het stokje werd overgedragen aan Gelderland. Na 45 jaar is dit unieke evenement weer terug in Nederland!

In veel landen in Europa zijn er stevige competities in de bedrijfssport. Ook in Nederland is er een groeiende belangstelling om gezamenlijk, al dan niet in competitieverband, te sporten. De EFCS (European Federation for Company Sport) bestaat inmiddels uit 38 deelnemende landen, 41.000 ingeschreven bedrijven en meer dan 17 miljoen bedrijfssport atleten.

Vanwege de Covid-19 pandemie zijn de World Company Sport Games in Athene verplaatst naar oktober 2021. Hierdoor is besloten om de European Company Sport Games te verzetten naar 2022. Dit betekent dat er voor het eerst 3 jaar tussen de twee edities van de ECSG zit. Uiteraard zijn veiligheid en gezondheid het belangrijkste en wordt de verplaatsing door alle betrokken partijen gesteund.

De samenwerking in Gelderland tussen de Provincie en de verschillende Gelresteden is uniek voor de Games. Waar normaliter de ECSG in 1 grote stad worden gehouden wordt dit nu verdeeld over verschillende steden. Op deze manier wil de organisatie graag Gelderland en omgeving tonen aan de deelnemers en hoopt dat het zal zorgen voor een sportieve en economische boost. Tijdens het evenement worden zowel de Gelresteden als de uitgestrekte natuurgebieden belicht.